Catedràtic emèrit jubilat del Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona (UB). És director científic del Comité Español de la Detergencia (CED). Col·laborador d’elBulliLab i de CosmoCaixa, és científic sènior del programa Experiència de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i vocal de la junta de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i del Col·legi de Químics de Catalunya. Anteriorment, fou director del departament d’Enginyeria Química, degà de la Facultat de Química, president de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques de la UB, director acadèmic de Les Heures-Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona i delegat del rector per al Campus de l’Alimentació de Torribera (UB).
Ha publicat diversos llibres de text i de divulgació, com La truita cremada (8 edicions, català i castellà), Els secrets de les etiquetes (3 edicions, català i castellà), La vaca esfèrica, Sferificaciones y macarrones (2 edicions), La química de cada dia (2 edicions),100 preguntes de química quotidiana i Química en la cocina: una inmersión rápida, més de 150 articles científics i de divulgació, i més de 350 conferències i comunicacions en congressos sobre temes de recerca científica, de didàctica i de divulgació. És autor de dos blogs de ciència i un blog sobre Alícia en el país de les meravelles. [+]. Ha rebut diversos premis de recerca, divulgació i docència, els més recents dels quals són el Premio Nacional de Química de la Asociación Nacional de Químicos de España (ANQUE), el 2011, i el premi a la millor tasca divulgadora del Claustre de Doctors i el Consell Social de la UB (2014).