La nova ortografia de l’IEC, ja aplicada al 'Gran Diccionari de la llengua catalana'!
NOVETAT!
El Gran Diccionari de la llengua catalana ja està actualitzat segons la nova Ortografia catalana de l’IEC: encapçalaments, definicions, fraseologia, exemples, notes d’ús... Tot d’acord amb la nova ortografia!
Per tal de facilitar que ens habituem al canvi i que el cercador trobi també les formes que han esdevingut incorrectes amb la nova ortografia, hem afegit a les entrades modificades una nota indicant quina n’era la forma anterior.
També hem aplicat els canvis al Conjugador català i als encapçalaments de la Gran enciclopèdia catalana i progressivament els anirem aplicant als altres diccionaris del portal.
Us recordem quines són les principals novetats de la nova Ortografia catalana de l’IEC (2016):
1. Mots prefixats i compostos amb el segon formant començat per r. S’escriu rr quan el so de erra vibrant o forta apareix entre vocals:
- En els mots formats amb els prefixos a- privatiu i cor-:
- En el mot erradicar i derivats:
- En els compostos amb els formants d’origen grec raqui(o)-, reo-, rin(o)-, rinco-, riz(o)-, rodo-, -rràfia, -rrexi i –rrinc:
2. Ús del guionet en mots compostos i prefixats. S’escriuen amb guionet:
- Els conjunts lexicalitzats formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l’adverbi no:
- Els compostos en què l’element de l’esquerra duu accent gràfic:
- Els compostos que són manlleus no adaptats, si en la llengua d’origen ja duen guionet o bé s’escriuen amb els elements separats:
En canvi, s’escriuen sense guionet:
- Els compostos catalans no reduplicatius:
- Certes expressions nominals lexicalitzades:
3. Mots compostos i prefixats amb el segon formant començat per s seguida de consonant. S’hi escriu una e epentètica quan el segon formant coincideix formalment i semànticament amb un mot català.
4. Reducció de la llista de mots amb accent diacrític. S’escriu l’accent diacrític únicament en quinze mots monosíl·labs (bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us i vós/vos):
S’escriuen sense diacrític els compostos i derivats dels mots que sí que el conserven:
5. Supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix -al. S’escriuen sense dièresi si el mot primitiu respectiu tampoc no la porta: