OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Fàbriques i empresaris. Els protagonistes de la revolució industrial a Catalunya

fabriquesiempresaris.jpg

Fàbriques i empresaris. Els protagonistes de la Revolució Industrial a Catalunya és un projecte digital basat en l’obra del mateix nom de Francesc Cabana i Vancells publicada en quatre volums per Enciclopèdia Catalana entre el 1992 i el 1994.

Té com a objectiu la historia dels empresaris i de les empreses que foren els protagonistes del canvi que va comportar la Revolució Industrial a Catalunya durant el segle XIX i els primers anys del segle XX, perquè en foren els seus principals impulsors.

L’obra s’estructura per sectors i recull èxits i fracassos de tota mena. Les fàbriques i els empresaris tenen històries molt diferents: algunes empreses –poques– arrossegaven cent cinquanta anys d’història, mentre que d’altres duraren tan sols una generació. Algunes guanyaren molts diners i altres en perderen. El que aquí s’ha considerat no és el seu èxit com a empresa, sinó la seva aportació al procés d’industrialització català en els seus inicis.

Quant a les tècniques industrials, el procés que aquí s’analitza comença amb l’aparició de les primeres màquines metàl·liques, mogudes pel vapor o per la força hidràulica, i s’acaba al final del segle XIX o els primers anys del XX amb els automòbils i l’electricitat al servei de la indústria.

Direcció i autoria

Francesc Cabana i Vancells

Advocat i especialista en temes econòmics (biografia de Francesc Cabana a la Gran enciclopèdia catalana)

Crèdits i altra documentació de la versió impresa
Llegir més...