Gran Diccionari de la llengua catalana
Has estat usuari de diccionari.cat?
Benvingut a la versió actual del mateix diccionari (Gran diccionari de la llengua catalana), integrada al portal www.enciclopèdia.cat!
Es tracta d’una versió actualitzada diàriament, també totalment gratuïta, i posada al dia d’acord amb la nova ortografia de l’IEC i amb més funcionalitats.
Si escrius una paraula a la casella de cerca, et donarà múltiples resultats (en primer lloc, l’entrada o entrades amb l’encapçalament idèntic a la paraula de cerca; a continuació, les entrades on apareix la paraula buscada en altres posicions de l’article). Un clic sobre el resultat obre l’article sencer.
A més, a la dreta de la pantalla amb l’article sencer, podràs accedir a consultar la conjugació, els sinònims o la traducció de la paraula buscada, a través d’enllaços a aquestes altres obres:
- Conjugador (en el cas dels verbs)
- Diccionari de sinònims Franquesa
- Diccionari català-alemany
- Diccionari català-anglès
- Diccionari català-castellà
- Diccionari català-francès
- Diccionari català-italià
Consulta aquí què és i com funciona enciclopèdia.cat.
Si tens cap dubte o suggeriment, t’agrairem que ens el facis arribar a diccionaris@grec.cat.
-----------
Actualitzat d'acord amb la nova normativa ortogràfica de l’Institut d’Estudis Catalans (amb el suport del Departament de Cultura)
El Gran Diccionari de la llengua catalana en línia, el més extens i complet de la llengua catalana, presenta el contingut actualitzat del Gran Diccionari de la llengua catalana (GDLC), publicat en paper (reimprès amb revisions en diverses ocasions) i en línia (a www.diccionari.cat) des del 1998.
Conté:
- més de 88.500 entrades
- gairebé 22.000 subentrades (locucions, frases fetes, refranys, etc.)
- més de 172.000 definicions
A part de tota la informació morfològica, semàntica i d’ús, el Gran Diccionari inclou:
- l'origen dels mots (etimologia)
- la partició sil·làbica de les paraules que ofereixen alguna dificultat
- homòfons
- prefixos i sufixos
- abreviacions
- neologismes
- els estrangerismes més freqüents
- un ampli repertori de terminologia
- una gran quantitat d’exemples d’ús
- plurals irregulars
- la pronúncia dels estrangerismes no adaptats.
- l’enllaç a l’article corresponent dels següents diccionaris per poder-hi consultar la traducció a altres llengües, la conjugació o els sinònims de la paraula catalana:
- Diccionari català-anglès manual
- Diccionari català-castellà
- Diccionari català-francès
- Diccionari català-italià
- Conjugador català
- Diccionari de sinònims Franquesa
Aplega, a més de moltes altres entrades i informacions complementàries, tots els mots que tenen entrada al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (2007), que estan precedits de la marca ■.
El Gran Diccionari de la llengua catalana també està disponible actualitzat en diversos suports electrònics:
La versió electrònica del GDLC té com a precedents les diverses edicions del diccionari general monolingüe català que s’encetaren el 1982 i que recollien tot el lèxic de la Gran Enciclopèdia Catalana (Diccionari de la llengua catalana, 1982, 1983 i 1993).
Després de la publicació del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1995 (en l’edició del qual Enciclopèdia Catalana va participar activament), l’any 1998 va aparèixer en paper el Gran Diccionari de la llengua catalana (83.500 entrades), que ampliava el diccionari anterior amb més entrades i amb informació addicional que fins aleshores no havia aparegut mai en cap diccionari monolingüe general, i que incorporava les recents modificacions ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans.
Des del seu inici, a més de la versió en paper, el Gran Diccionari de la Llengua Catalana està disponible en línia (amb el nom de diccionari.cat) i s’ha anat actualitzant i ampliant periòdicament fins a l’estat actual, i continuarà fent-ho.