Les necessitats energètiques o calòriques. Concepte de caloria
Hom anomena necessitats energètiques o calòriques la quantitat de matèria apta per a sofrir combustió i que l’organisme és capaç d’incorporar diàriament a fi d’obtenir l’energia que necessita per a mantenir les seves nombroses funcions. L’organisme només pot transformar en energia algun dels nutrients, concretament els hidrats de carboni, els lípids i les proteïnes. Per això, aquests elements s’anomenen nutrients energètics o calories.
La principal característica dels nutrients energètics és que poden ésser cremats a l’interior de les cèl·lules, i així alliberen una energia calòrica fruit d’un treball mecànic i que, al seu torn, en permet d’altres, com és ara la contracció muscular o la fabricació d’una determinada substància. L’alcohol etílic que contenen les begudes alcohòliques també pot ésser cremat en el medi intracel·lular; tanmateix, no és considerat un nutrient perquè l’organisme només pot metabolitzar-lo de manera limitada, per la qual cosa hom pot dir que és un element energètic però no un nutrient, ni molt menys un aliment, com alguns, erròniament, el consideren.
VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?
Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta
i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia