OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

El que cal saber dels traumatismes potencialment greus

  • Els impactes directes contra el crani i els moviments bruscs del cap poden produir traumatismes crànio-encefàlics (TCE), és a dir, alteracions en les estructures nervioses de l’encèfal.
  • Les lesions de la cara i del cuir cabellut solen ésser aparatoses, ja que les ferides sagnen molt i les contusions ocasionen una gran tumefacció, però això no significa que siguin necessàriament greus. Davant d’un traumatisme cranial important, cal sempre tenir en compte que també hi pot haver una lesió de la columna vertebral. Per això, cal bellugar l’afectat com menys millor, i si és imprescindible de moure'l cal mantenir la columna vertebral rígida.
  • Si un accidentat porta un casc posat, és preferible de no treure-l’hi. Només és imprescindible de fer-ho si la víctima no respira, per tal de poder fer-li la reanimació, i si està inconscient i vomita, per tal de mantenir les vies aèries lliures. En tot cas, el casc s’ha de treure evitant moure el cap.
  • Sempre que un accidentat sofreixi una pèrdua de consciència, encara que sigui momentània, ha d’ésser traslladat tan aviat com sigui possible a un centre sanitari, perquè avaluïn la gravetat de les lesions.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...