OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Catalunya romànica

Xantoma

El xantoma és una lesió plana o elevada, de color groguenc, deguda a una acumulació de cèl·lules greixoses en el derma. És possible que es presenti una lesió aïllada, però sovint són nombroses.

El trastorn sol ésser degut a una alteració del metabolisme dels greixos, que genera una elevació dels nivells sanguinis de lípids i llur dipòsit posterior en les cèl·lules de la pell. També pot ésser degut a un trastorn localitzat del metabolisme dels lípids, sense que es modifiquin els nivells sanguinis. L’alteració dels greixos pot ésser deguda a causes diverses, a les quals corresponen diversos tipus de xantomes.

El tipus de xantoma més habitual és el xantelasma palpebral, que consisteix en una lesió plana o poc elevada, d’una tonalitat semblant a la mantega i de vores ben delimitades. Es localitza a les parpelles, sobretot a l’angle interior de les parpelles superiors. Sol afectar persones de 40 anys a 50. D’altra banda, es pot tractar d’una alteració aïllada o bé es pot presentar en el curs d’un trastorn dels greixos de la sang, com la dislipèmia tipus II o la hipercolesterolèmia familiar.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...