Digestió i absorció dels lípids
La major part dels lípids que són ingerits amb els aliments són triglicèrids. En menor mesura també són ingerits fosfolípids, colesterol i àcids grassos en forma pura. Els primers, que són atacats pels enzims digestius, són absorbits en forma d’àcids grassos i monoglicèrids. En canvi, el colesterol, els fosfolípids i els àcids grassos lliures són absorbits directament en la mucosa intestinal.
Durant els processos de masticació i de trituració gàstrica, els lípids continguts en els aliments són fraccionats en partícules petites o en gotes de greix que arriben així al duodè. De tota manera, aquest esmicolament progressiu es produeix lentament, ja que els lípids, a diferència dels glúcids i de les proteïnes, no es dissolen en entrar en contacte amb les secrecions salivals i gàstriques. Per aquesta raó, els àpats rics en greixos són evacuats de l’estómac després d’algunes hores d’ésser ingerits i desperten més fàcilment una ràpida sensació de sacietat.
VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?
Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta
i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia