OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

El que cal saber de les fractures òssies

  • La fractura òssia consisteix en el trencament, total o parcial, d*un os o més.
  • Quan hom sospita que s’ha produït una fractura, s’ha de procurar de no moure la part lesionada o, fins i tot, de no moure en absolut la persona afectada. El que no s’ha de fer mai és intentar de recompondre l’os trencat, ja que en desplaçar un segment ossi es pot danyar un nervi, un vas sanguini o un òrgan intern, talment que la situació adquireix una gravetat que la fractura mateixa no tenia. Mai no s’ha de córrer el risc de fer empitjorar la situació per l’afany de millorar-la.
  • El guix no s’ha de treure fins que el metge no ho indiqui. De vegades, els afectats es treuen el guix per decisió pròpia i, com que no senten molèsties, es pensen que la fractura ja està recuperada. De fet, aquest és un error lamentable, perquè és possible que la fractura no s’hagi consolidat del tot i que la mobilització precipitada interrompi el procés de guariment.
  • Quan un guix es trenca, encara que sigui de manera parcial, cal fer-ho saber al metge, perquè només el fet que s’hagi afluixat una mica pot endarrerir el guariment de la fractura.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...