OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Atles de la presència catalana al món

Els ous

Els ous són aliments la qualitat nutritiva dels quals és similar a la de la carn i el peix. En el nostre medi, l’ou de gallina, o simplement ou, és el que més es fa servir per a l’alimentació humana.

La closca de l’ou destinada a protegir l’embrió de gallina no és comestible. La clara, transparent i gelatinosa, és rica en proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B2 i electròlits. El rovell, de coloració groguenca, també és ric en proteïnes d’alt valor biològic, però conté a més vitamines A i E, complex vitamínic B, alguns minerals, especialment ferro i fòsfor, i lípids. La principal característica lipídica del rovell és la seva riquesa en colesterol —de fet, el rovell és un dels aliments més rics en colesterol—, en àcids grassos essencials i en àcids grassos saturats.

Un ou de grandària mitjana, que pesa uns 50 g, té uns 6 g de greixos, 250 mg de colesterol, uns 6,5 g de proteïnes i al voltant d’1,4 mg de ferro.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...