OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Catalunya romànica

Tètan

Definició

El tètan és un trastorn molt greu provocat per l’ingrés en l’organisme d’una potent toxina elaborada per un bacteri denominat Clostridium tetani. Aquest trastorn, que provoca manifestacions neurològiques habitualment serioses, i que entre el 35% i el 50% dels casos resulta mortal, pot ésser previngut eficaçment mitjançant l’aplicació del vaccí antitetànic.

Causes

El Clostridium tetani és un bacil, o bacteri de forma allargassada, grampositiu que es caracteritza pel fet que és anaerobi, pràcticament immòbil, i perquè elabora una exotoxina molt potent, denominada tetanospasmina, que té afinitat pel sistema nerviós central i que actua blocant els neurotransmissors que inhibeixen la contractilitat muscular.

La tetanospasmina constitueix la segona substància verinosa més potent que es coneix, després de la toxina botulínica: es considera que la inoculació d’una dosi de 0,13 mg fóra suficient per a matar a un home. La intoxicació amb tetanospasmina, que es produeix després de la infecció amb C. tetani, és, doncs, la responsable de la malaltia.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...