OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Costa Rica 2018

Entre els mesos de febrer i abril es van celebrar les dues voltes de les eleccions presidencials, que van donar la victòria al candidat del centreesquerra Carlos Alvarado Quesada, del Partit Acció Ciutadana (PAC). A la segona volta, va obtenir el 60,59% dels vots i va derrotar Fabricio Alvarado Muñoz, de Restauració Nacional (PRN), un partit conservador i evangèlic, que en va aconseguir el 39,41%, però que en la primera volta havia resultat el candidat més votat.

Coincidint amb la primera volta, el 4 de febrer, es van celebrar eleccions a l’Assemblea Legislativa de Costa Rica, formada per 57 diputats. Els resultats van estar molt repartits entre set partits, si bé el més votat va ser el Partit d’Alliberament Nacional (PLN), amb 19 escons.

El nou president va prendre possessió del càrrec el 8 de maig, i pocs mesos després va anunciar la implementació d’una ambiciosa reforma fiscal, que va tenir el suport de diputats de l’oposició conservadora. Aquesta reforma, que pretenia rebaixar el dèficit pressupostari, va ser immediatament contestada pels sindicats de funcionaris i especialment pels mestres, que van portar a terme una vaga des del mes de setembre fins al de desembre, sense aconseguir cap resultat. La reforma va tirar endavant. Això no obstant, la popularitat del president va caure del 55% al 42%.

L’altre tema que va centrar l’atenció del país va ser l’establiment de 40.000 refugiats nicaragüencs, fet que va generar una onada de xenofòbia, amb episodis de violència, com no s’havia esdevingut mai abans.

Text:

Llegir més...