Indonèsia 2018
Les catàstrofes naturals van ser les protagonistes del 2018 a Indonèsia. Més de 3.000 persones van perdre la vida en tsunamis i terratrèmols al llarg dels mesos. Malgrat aquesta situació d’excepcionalitat, l’any va ser favorable als interessos del president, Joko Widodo, conegut com Jokowi. Amb la vista posada a les eleccions parlamentàries i presidencials de l’abril del 2019, Jokowi va aprofitar els alts índexs de popularitat i l’estabilitat parlamentària i governamental per a accelerar la seva agenda estratègica en matèria de desenvolupament d’infraestructures, reducció de la burocràcia i un increment de la transparència.
En matèria de relacions internacionals, Indonèsia es va mantenir com un dels membres més influents de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) i va establir acords de cooperació a llarg termini amb el Japó, la Xina i Corea del Sud. Amb tot, si bé el president indonesi va mantenir bones perspectives electorals, l’opositor, Prabowo Subianto, amb una retòrica populista, es va erigir com un clar adversari de cara les pròximes eleccions. En aquest context preelectoral, es va aprovar una llei per a perseguir els insults a polítics i el Govern va crear un departament destinat a monitoritzar les anomenades “notícies falses”. La polarització entre moderats i musulmans conservadors va augmentar al llarg de l’any i es va fer especialment palesa al desembre, quan milers de persones es van manifestar a Jakarta contra la probable sortida de la presó de Basuki AhokTjahaja Purnama, el candidat cristià a l’alcaldia de la capital, empresonat l’any 2017 per blasfèmia i proper a Widodo.
En matèria econòmica, la inversió en infraestructures, la forta demanda interna i el manteniment de les exportacions gràcies a la debilitat de la rupia van permetre un creixement estable del 5,2%.
Text:
- Lluís Pitarch i Casas