OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Índia 2018

Després de dècades d’estancament, l’economia índia va créixer a un ritme molt destacable (7,3% previst per al 2018-19). Sota el mandat del carismàtic primer ministre, Narendra Modi, es van emprendre reformes estructurals que van afectar la vida de 1.300 milions de persones. Després d’un 2017 turbulent, en què l’Índia i la Xina van fregar la confrontació militar a l’Himàlaia, els líders dels dos països es van reunir informalment a Wuhan (Xina) a l’abril per rebaixar les tensions. L’Índia i la Xina mantenen una relació ambivalent, definida per la col·laboració global i la rivalitat regional.

També a l’abril, en el conflicte amb el Pakistan, el Caixmir va patir una escalada de violència –la més important de la dècada– entre les forces de seguretat i les milícies, que va causar 70 morts, 30 dels quals civils.

Al desembre, el Bharatiya Janata Party (BJP) de Modi va ser derrotat a les eleccions en tres dels seus principals feus, Rajasthan, Chhattisgarh i Madhya Pradesh, territoris essencials de l’anomenat “cordó hindú”. Tots tres estats van anar a parar a mans de l’oposició del Partit del Congrés, que sembla treure rèdit de les seves promeses socials, com la introducció d’un salari mínim garantit o l’alleujament dels deutes que escanyen els agricultors a les zones rurals. Liderat per un qüestionat Rahul Gandhi, el partit va donar la benvinguda a la seva germana, Priyanka Gandhi, que va fer una entrada meteòrica en política nacional i es postula per a mesurar-se contra el primer ministre Modi en el seu bastió d’Uttar Pradesh (Benarés) a les legislatives del 2019.

Cal ressenyar, un any més, l’auge de la hindutva, el moviment de l’hinduisme extrem que, al novembre, va portar 200.000 manifestants a Ayodhya per reclamar la construcció d’un temple sobre les restes d’una antiga mesquita destruïda pels hinduistes radicals el 1992, en un acte que va encendre la violència religiosa arreu del país, i provocà 2.000 morts.

El 2018, també va ser un any d’importants conquestes socials. Al setembre i per unanimitat, el Tribunal Suprem va despenalitzar l’homosexualitat, castigada des del 1860 pel codi penal colonial. Poc després, un tribunal de l’estat de Kerala –on el moviment comunista té arrels profundes– va donar, per primera vegada a la història del país, el consentiment legal a dues dones lesbianes a viure juntes. També a Kerala, va augmentar fins als 120.000 el nombre d’estudiants insubmisos que es negaven a emplenar els camps de “religió” i “casta” en els formularis oficials. Al setembre, es va abolir la llei, també vigent des del 1860, que penava amb cinc anys de presó els homes que cometessin adulteri, i el mateix mes, el Govern va donar llum verda al programa de protecció sanitària (que alguns van batejar com a modicare) i que donarà cobertura a 500 milions de persones desafavorides.

A l’agost i com a conseqüència del monsó, l’estat de Kerala va patir les pitjors inundacions en cent anys; hi ha haver 324 morts i 223.000 persones es van quedar sense llar.

Text:

Llegir més...