OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Filipines 2018

Rodrigo Duterte va mantenir intacte el seu lideratge com a president de l’arxipèlag filipí durant l’any 2018, amb perspectives d’arribar a les eleccions de meitat de mandat del 2019 sense dificultats. D’una banda, al juliol, la seva aliada, l’expresidenta Gloria Macapagal-Arroyo, va ser nomenada nova presidenta del Parlament, fet que va permetre l’impuls de diverses iniciatives clau de l’executiu. De l’altra, el Govern va mantenir la seva supermajoria al Congrés malgrat el degoteig de manifestacions contra la impunitat governamental en la seva lluita contra el tràfic de drogues i els rumors d’escissions dins del bloc de govern.

En clau territorial, al juliol, es va aprovar finalment la Llei d’autonomia per a la regió de Bangsamoro, que implementava l’acord de pau assolit el 2014 amb el Front Moro d’Alliberament Islàmic, el major grup rebel musulmà de les Filipines. Tanmateix, al desembre, Duterte va ampliar un any més la llei marcial a Mindanao, en vigor des del 2017, davant la persistència de l’activitat de grups gihadistes com Abu Sayyaf, els Lluitadors per l’Alliberament Islàmic de Bangsamoro o el grup Maute, contraris a qualsevol acord de pau.

En l’àmbit econòmic, la política fiscal expansiva del Govern va dur a una situació d’inflació en productes de primera necessitat. L’alta popularitat de Duterte, que no s’havia vist afectada pels episodis de violència ni per la seva retòrica provocadora, va començar a declinar a l’octubre.

Finalment, pel que fa la política exterior del país, Duterte va reforçar els llaços de cooperació econòmica i militar amb la Xina. En aquest marc, el president va moderar el seu discurs crític contra les pretensions xineses sobre el mar del Sud de la Xina i va criticar les maniobres militars a la zona del seu tradicional aliat, els Estats Units.

Text:

Llegir més...