Bulgària 2018
Les relacions amb Turquia van marcar bona part de la política exterior del Govern búlgar, amb la clara voluntat de millorar les relacions amb el Govern turc, en contraposició amb les tensions viscudes el 2017. La política migratòria va ser el punt central dels acords entre ambdós governs. Al març es va celebrar a Varna una cimera entre la UE i Turquia, en la qual es va renovar l’acord migratori del 2016.
Bulgària va assumir la presidència rotatòria de la UE l’1 de gener. Va ser la primera vegada que va exercir aquesta posició des de la seva incorporació al bloc comunitari l’any 2007. Durant la seva presidència es van signar acords sobre energia, lluita contra el canvi climàtic, migracions i seguretat. Especialment important va ser l’acord comunitari sobre l’objectiu d’energies renovables del 32% per al 2030.
En política interior, el segon semestre de l’any va estar marcat per la inestabilitat política. El Govern de Boiko Boríssov, en el poder des del 2017, va superar una moció de censura presentada pel Partit Socialista, amb el suport de poc més de la meitat de l’arc parlamentari búlgar.
En l’àmbit econòmic i energètic es va anunciar la construcció d’un nou gasoducte de prop de 500 km, que convertirà Bulgària en un punt clau en el tràfic de gas rus cap a Sèrbia, Hongria i altres països de l’Europa central. S’espera que aquesta infraestructura estigui llesta el 2020.
Text:
- Sergio Maydeu Olivares