OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Jordània 2018

El rei Abdal·là va impulsar a l’abril un paquet d’esmenes constitucionals tendents a consolidar el seu poder executiu, com el control total sobre els militars, el sistema judicial i les agències de seguretat. Amb aquestes esmenes, el rei no necessita el Govern per a proposar nomenaments.

D’altra banda, el paquet de mesures d’austeritat aprovat pel Govern va ocasionar, al juny, protestes massives als carrers i la dimissió del primer ministre, Haní al-Mulqí, el qual va ser reemplaçat pel ministre d’educació, Umar al-Razzaz. En un intent per a apaivagar les protestes i ajudar el règim jordà, l’Aràbia Saudita, Kuwait i els Emirats Àrabs Units van aprovar un paquet d’ajudes econòmiques per valor de 2.500 milions de dòlars al país.

No obstant això, les protestes van continuar i es van ampliar, a l’octubre, a la demanda d’una reforma política i la reducció dels poders del rei. Una plataforma reformista, National Follow-Up Committee, formada per militars veterans i grups d’esquerres i islamistes, lidera aquest moviment contra la corrupció i unes polítiques econòmiques que han empitjorat el nivell de vida del país. La popularitat del rei Abdal·là va minvar entre les tribus que sustenten el sistema i aporten membres a les forces armades i la burocràcia.

Unes riuades sense precedents van colpejar diverses àrees turístiques del país al novembre, especialment a Petra i a la mar Morta, bo i ocasionant la mort de més de 30 persones i desenes de ferits.

Text:

Llegir més...