OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Macedònia del Nord 2018

Els governs de Macedònia i Grècia van posar fi a 27 anys de conflicte que han impedit la normalització de relacions entre ambdós països i l’entrada de Macedònia dins la Unió Europea o l’OTAN, pel veto del Govern grec, amb la signatura el mes de juny de l’acord de Prespa. L’acord implica el canvi de nom de Macedònia per Macedònia del Nord, i va ser ratificat pel Parlament de Skopje.

Aquest acord, però, no va tenir el suport de la ciutadania macedònia. Al setembre es va celebrar un referèndum, que, malgrat obtenir un “sí” a l’acord amb el 91% dels vots, no va tenir el quòrum necessari per a ser vinculant. Malgrat aquest entrebanc el Govern del primer ministre, Zoran Zaev, va decidir portar l’acord al Parlament en contra del criteri d’una bona part de l’oposició, que en reclamaven la no aprovació.

L’actualitat política també va estar marcada per la fugida de l’ex-primer ministre Nikola Gruevski, que va evitar complir amb una sentència de dos anys de presó. Finalment el Govern d’Hongria li va atorgar asil, fet que va provocar un conflicte diplomàtic entre els dos governs.

Text:

Llegir més...