OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Noruega 2018

Al mes de gener la política noruega es va veure sacsejada per l’entrada en el Govern, dirigit per la conservadora Erna Solberg, del partit liberal. D’aquesta manera, l’executiu va ampliar el seu suport al Parlament, després dels resultats de les eleccions del mes de setembre del 2017, i va passar a comptar amb el suport de tres partits: el conservador, el Partit del Progrés i el liberal.

Un govern, però, que va viure crisis importants al llarg de l’any, que van estar a punt de costar-li la continuïtat. Així, el 20 de març, la ministra de Justícia i membre del populista Partit del Progrés, Sylvi Listhaug, va presentar la dimissió, després de setmanes de polèmica per un comentari seu a la xarxa sobre el terrorisme que va aixecar polseguera. El 13 d’agost, un altre ministre del mateix partit també va dimitir per haver viatjat a l’Iran, sense haver avisat els serveis d’intel·ligència noruecs, amb la seva promesa, i haver posat així en perill la seguretat nacional.

A l’octubre Noruega va demanar oficialment perdó a les entre 30.000 i 50.000 dones noruegues que, en acabar la Segona Guerra Mundial, van ser castigades per haver mantingut relacions amb soldats alemanys invasors.

Finalment, l’assassinat al Marroc, per integristes, el mes de desembre, de dues turistes, una danesa i l’altra noruega, Maren Ueland, de 28 anys, va sacsejar la societat noruega.

Text:

Llegir més...