Albània 2018
El procés d’adhesió d’Albània a la Unió Europea va continuar durant tot l’any. És previst que a mitjan 2019 s’iniciïn formalment les negociacions, sempre que es verifiqui la implementació de reformes en el Poder Judicial i l’Administració pública, i s’impulsin polítiques específiques en la lluita contra la corrupció i el crim organitzat. L’aprovació de dues noves lleis sobre mitjans de comunicació, fortament criticades per Reporters sense Fronteres i per la Federació Europea de Periodistes, entre altres entitats, també van ser criticades per les autoritats europees, que van demanar-ne la retirada.
Al final d’any, tot just un any després de les eleccions legislatives que va guanyar amb una victòria folgada Edi Rama, va produir-se una crisi de govern que va suposar la sortida de l’executiu de la meitat dels ministres que dirigia el primer ministre Rama. En el nou executiu hi ha, per primera vegada des dels anys quaranta, dos ministres d’origen kosovar. Aquest canvi de govern es va produir després de mesos de protestes ciutadanes, especialment dels estudiants, que denunciaven els nombrosos casos de corrupció i reclamaven una reducció de les taxes universitàries i una millora de la qualitat de l’educació.
En l’àmbit internacional, arran de l’acusació del Govern dels Estats Units que l’Iran planejava cometre atemptats terroristes a Albània, es va produir una crisi amb aquest país. El Govern albanès va respondre amb l’expulsió de l’ambaixador iranià per considerar-lo una amenaça a la seguretat nacional.
Text:
- Sergio Maydeu Olivares