OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Maldives 2018

Després d’una breu transició a la democràcia, que va posar fi a trenta anys de mandat del president Maumoon Abdul Gayoom, les Maldives va semblar emprendre de nou el camí vers l’autoritarisme de la mà del germanastre de l’antic dictador, Abdulla Yameen, president electe des del 2013, el qual va minar la judicatura i va perseguir l’oposició i els mitjans de comunicació. El desenllaç del seu mandat va tenir lloc el 2018, quan, al febrer, i de manera inesperada, el Tribunal Suprem va revocar la sentència de nou polítics condemnats –entre els quals hi havia l’expresident Mohamed Nasheed, exiliat a Sri Lanka– i va reinstaurar dotze diputats suspesos, fet que va donar la majoria a l’oposició. Des de l’exili i de manera immediata, Nasheed va anunciar el seu retorn al país i la voluntat de presentar-se a les eleccions previstes per al setembre.

El moviment del Tribunal va tenir una resposta taxativa del Govern, que va ordenar la detenció de dos jutges i, a través de pressions, va forçar la resta a retractar-se de la sentència. Seguidament, va declarar l’estat d’emergència i va dissoldre el Parlament. El president va ordenar a l’exèrcit impedir per la força qualsevol intent de deposar-lo, i fins i tot l’antic president Gayoom va ser posat sota arrest domiciliari per haver defensat postulats de l’oposició.

Contra tot pronòstic ja que s’esperaven unes eleccions manipulades, el candidat de l’oposició en absència de Nasheed, Ibrahim Mohamed Solih, va guanyar àmpliament la votació a Abdulla Yameen i es va convertir en el nou president del país.

Al novembre, el Tribunal Suprem va suspendre la condemna que pesava sobre l’expresident a l’exili, i així es va obrir la porta al seu retorn. Com a teló de fons de la disputa política, cal entreveure-hi també la rivalitat geopolítica entre Pequín i Nova Delhi, que ressona en moltes de les dinàmiques polítiques internes dels països de l’Índic. Inequívocament, Yameen era el candidat de la Xina, amb qui, el desembre del 2017, havia signat un controvertit acord de lliure comerç. Per contra, Nasheed i l’actual president Solih són propers a l’Índia i en certa mesura a les potències occidentals, com els Estats Units i el Regne Unit.

Text:

Llegir més...