OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Vietnam 2018

Nguyen Phu Trong, reelegit com a secretari general del Partit Comunista del Vietnam (PCV) l’any 2016, va consolidar el seu lideratge al capdavant del país durant l’any 2018. Amb un ampli suport tant dintre com fora del partit, el líder, de perfil conservador, va mantenir la seva agenda de renovació de l’organització i de lluita implacable contra la corrupció, que va suposar la persecució de desenes de militars, empresaris i personalitats clau dins el PCV.

A l’octubre, l’Assemblea Nacional va elegir Phu Trong com a nou president del país per una majoria aclaparadora, després de la mort del seu antecessor Tran Dai Quang. Aquest fet el va convertir, de facto, en la tercera persona que dirigeix simultàniament el partit i l’Estat després de Ho Chi Minh.

Durant l’any no es van produir canvis en la cúpula del PCV, però, al maig, el Comitè Central, en la seva sessió de mig mandat, va avançar mesures per a millorar l’eficiència i la gestió en el sector públic.

En un altre aspecte, el règim va mantenir la seva pressió sobre la llibertat d’expressió i premsa, a l’espera de l’entrada en vigor, l’any 2019, de la nova polèmica Llei de ciberseguretat, aprovada al juny. En l’àmbit econòmic, el sector de les manufactures va ser un dels principals motors de creixement del país, que es va situar en un elevat 6,9%.

Pel que fa a les relacions internacionals, l’any va estar protagonitzat pels equilibris de Trong entre la Xina i els Estats Units. Així, el Vietnam va reforçar els vincles diplomàtics i econòmics amb el gegant asiàtic, però, al mateix temps, va mantenir la cooperació militar amb els Estats Units i una posició desafiant davant les pretensions territorials de Pequín al mar del Sud de la Xina. Així, a l’agost, el Vietnam va mostrar la seva decepció davant el primer esborrany del Codi de Conducta de l’ASEAN per a gestionar aquesta disputa, en no oferir mesures concretes contra la militarització i la construcció d’illes artificials per part de la Xina.

Text:

Llegir més...